Oldalunk sütiket használ a jobb működés érdekében. Amennyiben itt marad az oldalon, vagy bezárja ezt a figyelmeztetést, Ön elfogadja ezt. További infók

Elfogadom
IX. ISK SZÉKELYUDVARHELY KUPA PROGRAM:
 
 
 

Kiemelt támogatók!

 

 

Kérünk segítsd Te is egyesületünk munkáját adód 2%-ával!!!

A kitöltendő formanyomtatvány megtalálható  itt .

Európa elitjei között


17 Sep
  • Megtekintve: 77

Az Európa Kupa előző kiírásához képest nem rendeztek első szakaszt, a mezőny rögtön a második körrel kezdett. Itt az együtteseket négy csoportba sorsolták, kettőben öt, kettőben pedig négy gárda kapott helyet. A Székelyudvarhelyi ISK-SZAK vezetősége abban reménykedett, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is házigazdája lehet az egyik csoport küzdelmeinek, a sorshúzásnál azonban kiderült, hogy a szakszövetség ezúttal nem adott rendezési szerepkört az erdélyi gárdának.

Így utazniuk kellett Székelyudvarhelyről a spanyolországi Burgosba. Itt a helyi Universidad mellett (amelyet az első kalapból húztak ki) két ukrán klub, a Fortune Kijev (második) és az Omis Harkov (negyedik), valamint a luxemburgi DT Bridel (harmadik) jutott az utolsó kalapból kihúzott ISK-SZAK-nak.

Jobb csapat, könnyebb csoport

Az elutazás előtti napokban György István edző bizakodó volt: „A tavalyi idényben saját közönségünk előtt játszhattunk. Nagyon jó mérkőzéseken szenvedtünk vereséget. Akkor saját bőrünkön érezhettük, milyen az európai porondon szerepelni. A honi bajnokságban azért is húztunk nagyon, hogy idén legyen jogunk a benevezésre. A Szuperligában elért ötödik helyezés európai szereplést jelentett. Bár szerettünk volna idén is házigazdák lenni, ez most nem adatott meg. Az ellenfelek elemzésekor úgy láttam, közel vannak a mi szintünkhöz. A továbbjutásban gondolkodunk.”
Időt adtak az akklimatizálásra, az első mérkőzés előtt két nappal már a helyszínen gyakorolhattak, illetve kicsit belekóstoltak a spanyol város hangulatába is. A keretben két idegenlégiós, a svéd Sebastian Loso (aki tavaly nem játszott az Európa Kupában) és a vajdasági Cservik Krisztián szerepel, mellettük a székelyudvarhelyi születésű György Szilárd a húzóember. Hármukra hárult a nagy feladat, a pontgyűjtés.

Rögtön két kulcsfontosságú meccs

A sorsolás után kiderült, hogy a Székelyudvarhelyi ISK-SZAK húzta a legrövidebbet, vagyis a nyitónapon három összecsapást kell játszania. Szombaton rögtön a két legerősebb csapattal néztek farkasszemet.
„Ez pont így volt jó” – fejtette ki az udvarhelyiek trénere. A Fortune Kijev az elején lebecsülte az udvarhelyieket, így Loso és Cservik behúzta meccseit. „Szilárd roppant ideges volt ezen a meccsen, ő elveszítette párharcait. 2–2-nél Loso játszotta a mindent eldöntő összecsapást, ő pedig nem hibázott. Győzelemmel indítottuk a tornát, és ez óriási löketet jelentett” – taglalta az élményeket az edző.
Csakhogy ez a löket a házigazdákkal szembeni harmadik találkozóig tartott. Loso és Szilárd nyert, 2–0-ra vezetett az udvarhelyi gárda. „Drámai adok-kapok következett. Ötjátszmás meccsekkel maradtunk alul. Mindenki sajnálta az elszalasztott lehetőséget, de sírásra nem volt időnk” – folytatta György István.
A versenykiírás szerint kora este még egy mérkőzés várt a fiúkra. „Reggel eljöttünk a szállodából, meccs, kis pihenés, ebéd. Megint meccs, egy újabb rövid szusszanás keksszel és kávéval, majd következett az újabb meccs. A teremből ki sem mozdultunk, az étkezést egy mellette lévő vendéglőben oldottuk meg” – vázolta fel a korántsem egyszerű napot a játékos, György Szilárd.
A luxemburgiakkal szembeni meccsen elfelejthették az előnyből elveszített összecsapás keserűségét, 3–0-ra nyertek. A Burgos–Kijev viadal pedig úgy végződött, hogy tudtak egy biztos dolgot: egy győzelemmel továbbjutnak a csoportból.

Nem botlottak

Vasárnap az első mérkőzés az ISK-SZAK együttesé volt, a másik ukrán gárdával, az Omis Harkovval küzdöttek meg. Egy cél lebegett a Loso–György–Cservik trió előtt: a győzelem. Nem is adtak sok esélyt az ellenfeleknek, egymás után szállították a győzelmeket, összesítésben 3–0-ra nyertek.
Óriási volt az öröm, hiszen a Székelyudvarhelyi ISK-SZAK a második számú kontinentális klubsorozatban, az ETTU Kupáról idén átkeresztelt Európa Kupában a legjobb tizenhat együttes közé jutott. „Egymás után vettük az akadályokat. A Kijev lenézett, aztán amikor megijedtek, hogy milyen ellenféllel van dolguk, már nem volt visszaút. A házigazdákkal szembeni vereség nagyon fájt, jó, hogy nem lett negatív hatása. A másik két találkozón az döntött, hogy mi sokkal jobban akartuk a diadalt, mint az ellenfelek. Ez egy remek csoport volt, olyan klubokkal, amelyek a román bajnokságban biztosan az élbolyban zárnának. A fiúk előtt megemelem a kalapom, ez Székelyudvarhely sportéletében egy óriási eredmény. Remélem, hogy mindenki megbecsüli, elismeri a munkánk gyümölcsét” – összegzett az edző.
A kieséses szakasz jön
Az Európa Kupa 3. körében, azaz a nyolcaddöntőben a négy csoportból továbbjutott nyolc klub mellé csatlakozik további nyolc együttes, amelyek a koefficiensek alapján kiemeltek voltak. Itt már egyenes kieséses rendszerben jutnak el a csapatok a kiírás döntőjéig, azaz oda-visszavágókat rendeznek. Tehát az már biztos, hogy a Székelyudvarhelyi ISK-SZAK saját közönsége előtt is szerepelhet, a sorsolástól függően november 1–3. között vagy egy héttel később.
„A lehetséges ellenfelek közül a portugálokat és a cseheket ismerjük, mert ellenük tavaly is játszottunk. Innentől számunkra már minden meccs ajándék. Az oroszokat az utazás szempontjából elkerülnénk. A fiúk közül mindenki a prágai csapatot szeretné. A visszavágás reménye fűt minket” – fogalmazott György István.

Férfi asztalitenisz Európa Kupa, 2. kör, A csoport

1. forduló: Fortune Kijev–Székelyudvarhelyi ISK-SZAK 2–3 (Loso 2, Cservik), DT Bridel–Omis Harkov 3–1.
2. forduló: Universidad Burgos–Székelyudvarhelyi ISK-SZAK 3–2 (Loso, György), Fortune Kijev–Omis Harkov 3–0.
3. forduló: Universidad Burgos–Fortune Kijev 0–3, DT Bridel–Székelyudvarhelyi ISK-SZAK 0–3 (Loso, György, Cservik).
4. forduló: Omis Harkov–Székelyudvarhelyi ISK-SZAK 0–3 (György, Loso, Cservik), Universidad Burgos–DT Bridel 3–1.
5. forduló: Fortune Kijev–DT Bridel 3–0, Universidad Burgos–Omis Harkov 3–1.

A csoport végeredménye: 1. Fortune Kijev, 2. Székelyudvarhelyi ISK-SZAK, 3. Universidad Burgos, 4. DT Bridel, 5. Omis Harkov.

Forrás: Erdélyi Sport. Szerző: Józsa Csongor.loading...